A Viharsarki Chili története

2024. 11. 03., v – 12:16

A Viharsarki Chili története 2015-ben kezdődött, amikor Kokovecz Adrienn és Viczián Ádám elhatározták, hogy chilit termesztenek a Békés vármegyei Gádoroson. A családi hagyományokat követve, Adrienn paprika termesztéséhez és Ádám chili iránti szenvedélyéhez társult a kreativitás a bátorság.

Az indulást követően első komoly sikert a HunHot 2018 versenyen aratták, ahol gyümölcsös chiliszószuk, a szilvás változat elnyerte a legjobb gyümölcsös chili szószának járó díjat.

A 2018-as győzelem után, 2019-ben az ezüstérmet hozták el a HunHot versenyről, ahol savanyúság és paradicsomos szósz kategóriában indultak. Az ezüstérmes savanyúságuk különlegessége a jalapeno mellett használt püspöksüveg paprika volt, míg a paradicsomos mártogatós alapja saját készítésű ketchup, gazdag ízesítéssel.

A sikerekre alapozva elhatározták, több energiát, több pénzt és több időt fektetnek be a chilibe. A 2020-as évben modernizálták termesztésüket egy nagyobb fóliasátorral, amely lehetővé teszi az automatizált öntözést. Céljuk, hogy több időt tudjanak szánni a termékeik kifejlesztésére, miközben a paprikák minősége és a termesztési technikák javítása marad a középpontban.

A chili és a kézműves termékek gyártása életmódjukká is vált, nem csak ők csatlakoztak kézműves, chilis közösségekhez, de maguk is formálni, segíteni akarták a termelőket. Adrienn a helyben élő kistermelőkkel együtt megszervezte a “Bánfalvi Csodapiac”-ot, amit minden 2. szombaton rendeznek meg Gádoroson. Az ilyen kezdeményezések, valamint a számos elismerés, amit a pár eddig kapott, biztosítják a helyi közösség számára a példát, hogy fenntarthatóbb a hagyományos élelmiszerek iránti igény egyre nő.

Ahogy haladunk az idővonalon, a következő fordulópont az életükben 2022-ben a Viharsarki Chili a „Viharsarki Termék” brand keretein belül új arculatot kapott a Békés Megyei Önkormányzattól. Ez a jelölés lehetőséget biztosít számukra, hogy termékeik könnyebben felismerhetőek legyenek a piacon.

A Viharsarki Chili nemcsak a HunHot-on, hanem a 2023-as SpicyHun versenyen is megmérettette magát, ahol BBQ kategóriában a második helyet szerezték meg a saját készítésű BBQ szószukkal. A 2024-es Kárpát-medencei paprika és chili versenyen bronz minősítést nyertek a 7pot krémmel, valamint ezüst minősítést az Édes Rózsám szósszal.

Adrienn és Ádám története példa arra, hogy apró lépésekkel, kitartással hogyan lehet egy Békés vármegyei kis faluban is megélhetést, életformát találni.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert