A csatniktól a BBQ-szószokig

2024. 08. 05., h – 08:51

 „Legyen ízletes a napod!” mottóval készíti termékeit a Vadon Szószműhely. A családi manufaktúra mindent megtesz annak érdekében, hogy a szlogenjük megállja a helyét. A prémium barbecue szószokban, csatnikban, fűszeres lekvárokban minőségi alapanyagokat és persze kiváló, egyedi ízeket találunk.

Alsómocsoládon alapította meg Keller Norbert és felesége, Keller Boglárka a Vadon Szószműhelyt, azzal a reménnyel, hogy az általuk is kedvelt termékekre lesz, van igény a piacon. A tevékenységüknek természetesen voltak szakmai előzményei.

– Okleveles élelmiszermérnök vagyok, a tapasztalataimat kezdetben kutatói, mérnöki területen, majd húsipari középvezetőként és élelmiszerbiztonsági felügyelőként szereztem – mutatkozott be Keller Norbert. – Jelenleg főállásban baromfivágóhidat vezetek, mellette családi vállalkozásunk munkáját szaktudásommal segítem. Emellett szakmámból kifolyólag, megkeresés esetén, élelmiszeripari- és vendéglátó egységek, HACCP-rendszerének tervezésével, felülvizsgálatával, tanácsadással és oktatással is foglalkozom.

Feleségemmel tavaly alapítottuk családi manufaktúránkat, a Vadon Szószműhelyt, ahol prémium termékeket készítünk. Az alapanyagot magyar vállalkozásoktól szerezzük be, törekszünk rá, hogy a kezünk közül csak kiváló minőség kerüljön ki.

– Mindig is érdeklődtem a házi tartósítási és feldolgozási praktikák iránt – tette hozzá a Vadon Szószműhely másik alapítója, Keller Boglárka. – Szakmám szerint okleveles környezetgazdálkodási agrármérnök vagyok, azonban a mezőgazdasági tanácsadás mellett már az említett termékek előállításával is foglalkozom. Ezeket igényesen berendezett manufaktúrában készítjük, kézzel, nagy odafigyeléssel, hogy bármilyen étkezésnek, hétvégi sütés-főzésnek méltó kísérői lehessenek. Vállalkozásunknak nem más, mint a baranyai Észak-Hegyhát méltán híres gyöngyszeme, Alsómocsolád ad otthont. A mottónk is ehhez kapcsolódik, s mindent kifejez: „Legyen ízletes a napod!”

A Vadon Szószműhely jelenlegi termékpalettáján húsételek kísérői és mártogatósok szerepelnek, egyebek között BBQ-szószok, csatnik, fűszeres lekvárok.

Mit kell tudni e termékekről? Nos, a barbecue-s olyan szósz, amelyet pácként, rántásra, fűszerezésre vagy barbecue-sütési stílusban főzött hús feltétként használnak, beleértve a sertéshúst, a marhahúst és a csirkét. Az USA déli részén mindenütt előforduló fűszer, és sok más élelmiszerhez is használják.

A csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik.

Fűszeres étel, az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ezeken kívül sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. A fűszeres lekvár elnevezéshez sok mindent nem kell hozzátenni, azok elkészítésének tulajdonképpen csak a fantázia szab határt. Milliónyi változatban lehet előállítani őket, különlegesebbnél különlegesebb ízvilágokat nyújtva az ínyencek számára.

– Ahogy említettem, számunkra a kiváló ízvilág mellett rendkívül lényegesek a minőségi alapanyagok, folytatta Keller Norbert.

– Az alapanyagokat magyar vállalkozásoktól szerezzük be, így biztosak lehetünk benne, hogy a termékekben nincsenek oda nem való összetevők. Ez az egyik alapja annak, hogy az adott termék minőségi és egészséges legyen. S ha a készítésének ez a része adott, akkor következhet a feldolgozás, a termékek összeállítása.

A Vadon Szószműhelyben szorgos és precíz munka folyik annak érdekében, hogy a termékeik a lehető legízletesebbek legyenek. A tervezés hatalmas odafigyelést igényel.

– Talán mondanom sem kell, a termékeink saját recept alapján készülnek, ez adja az egyediséget. A munka először mindig a konyhában indul, és sok összetevője van.

Minden apróságra figyelni kell, semmit nem szabad kihagyni a sorból. Amikor az adott termék elkészül, minden tekintetben „összeáll”, rendben van, akkor a készítését teszteljük kisüzemi körülmények között is.

S ha az ízektől kezdve minden paraméter megfelelő, akkor következhet a készítés nagy tételben.

– A termékek a lekvárokhoz hasonlóan készülnek. A hozzávalók elkeverése után a terméket melegítjük, forrón palackozzuk, majd kidunsztoljuk. Ezek is olyan folyamatok, melyek esetén nem lankadhat a figyelem egy pillanatra sem. Nemrégiben szereztünk be egy félautomata címkézőt, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat.

A termékkínálatunkban egyebek között almás, céklás, céklás lilahagymás és aszalt paradicsomos csatni szerepel. A BBQ-szószok esetében barackos és kávés termék van, de megtalálható a Bourbon whiskeys-mézes szósz is. Van a palettánkon curry ketchup, klasszikus hagymalekvár, s kimondottan érdekesség a „Szósz: mindenhez IS”.

Ahogy azt Keller Norbert és Keller Boglárka elmondja, a termékeket elsősorban a fiatalabb generáció kedveli. Ők azok, akik a húsételeket nem nagyon tudják elképzelni különböző szószok, mártások nélkül. Öröm, hogy e termékeket egyre többen fedezik fel és használják.

– Inkább a fiatalabb generáció körében népszerűbbek a termékek, fogalmaztak. – A hagyományos magyar konyhához nehezebben társítható, de például egy hagymalekvár itt is megállja a helyét. A Klasszikus hagymalekvárunk mellett a Fokhagymás-aszalt paradicsomos csatni, a Csípős fokhagyma csatni és a „Szósz: mindenhez IS” nevű termékünk a legnépszerűbb, de a Prémium whiskeys-mézes BBQ-szószra is van érdeklődés. Úgy véljük, a prémium termékekkel inkább csak egy szűkebb réteg fogható meg. Nálunk minden kézzel készül, munkaigényes, egy nagyüzemi termékkel árban nem, csak minőségben tudunk versenyezni. Új szereplőként nincs egyszerű dolgunk, el kell jutni az emberekhez. Aki kézbe veszi, megkóstolja, az már vásárolni is fog. De ehhez jelen kell lenni minél több gasztronómiai rendezvényen. Szeretnénk termékeinket minél szélesebb körben megismertetni a fogyasztókkal, viszonteladókhoz, éttermekhez bekerülni, és minél több, színvonalas rendezvényen részt venni. Mindez szükséges ahhoz, hogy családi manufaktúránk tovább fejlődhessen, és a jelenleg készülő termékek mellett újakkal is meg tudjunk jelenni a piacon.

A Vadon Szószműhely a termékpalettája bővítése mellett az infrastruktúra terén is tervez fejlesztéseket.

– Mindenképp szeretnénk fejleszteni, beruházni és pályázni. A közeljövőben tervezzük egy autokláv beszerzését, hogy a termékpalettát színesíteni tudjuk, bővülni fogunk raktárhelyiséggel és fejlesztési terveink vannak a megújuló energiák felhasználása tekintetében is – tette hozzá Keller Norbert.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/ Bella Huba
Fotó: Magyar Mezőgazdaság