Bogyós gyümölcs termesztés Csongrádon

2024. 06. 30., v – 12:26

A bogyós gyümölcsök termesztése egyre kevésbé jellemző Csongrád-Csanád vármegyében, ennek ellenére a csongrádi Sarusi – Kis házaspár évek óta, eper, málna és szedertermesztéssel foglalkozik és ezen gyümölcsökből készítenek kézműves termékeket.

Rendszeresen járok vásárolni a hódmezővásárhelyi piacra, ahol is, még a tavalyi évben ismerkedtem meg Sarusi – Kis Istvánnal, aki szörpöket és dzsemeket árusított. Mivel beköszöntött a nyár ezért elérkezettnek láttam az időt, hogy csongrádi otthonukban keressem fel.

Felesége Sarusi - Kis Ildikó fogadott, aki bemutatta a családi gazdaságukat, melyet férjével közösen működtetnek. Termelői tevékenységüket a 2010-es évek elején kezdték, mégpedig a szomszéd portájáról, saját kertjükbe átnövő tövek gondozásával. Mivel évről –évre egyre több növénnyel foglalkoztak, termelőtől vásároltak málna töveket, egy nyár végi, kora ősszel termő fajtát választottak, mely akár a fagyokig is teremhet. Mivel a málna kényes, nagy kézimunka erőt kívánó növény, ezért saját kárukon tanultak bele a termesztésébe, melyhez különben, a helyi klíma egyre kevésbé alkalmas. Új kihívásokkal is szembesültek az elmúlt években, mégpedig invazív kártevő megjelenésével, melynek egyelőre nincs természetes ellensége. Védekezni biológiai gazdálkodásban is használatos növényvédő szerrel szoktak. Eper és szedertermesztésbe is belefogtak, így kiváló minőségű gyümölcsből, eper, málna és szeder szörpöt és dzsemeket készítenek, melyek magas gyümölcstartalommal rendelkeznek. Illetve málna pálinkát is főzettek már, mely igazi kuriózum. Ezen termékeiket sikerült meggy és barack dzsemmel is bővíteni. A leszedett gyümölcsöt Ildikó lefagyasztja és adagonként dolgozza fel, így kvázi mindig friss az alapanyag.

A környékbeli városok, Kiskunfélegyháza és Hódmezővásárhely piacain árusítanak és jelen vannak a közösségi médiában is. Kihívás volt számukra a címke elkészítése is, hisz minden munkaműveletet saját maguk végeznek, bár ebben családtagjaik segítettek.

Közkedvelt gyümölcsöket, epret, málnát és szedret termeszt és dolgoz fel, a csongrádi Sarusi – Kis házaspár, akik így egészséges, magas vitamin és antioxidáns tartalmú, helyi termékekkel színesítik a környékbeli piacok választékát.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Sarusi - Kis Ildikó