Tomka Anna Kondoroson született, édesanyja és testvérei ma is ott élnek, míg ő és családja otthonukat Zselicben találták meg. Az andragógus végzettségű családanya hosszú éveken át a versenyszférában tevékenykedett, de egyre inkább vágyott vissza a falusi életbe.
Gyökerei a földműveléshez és az állattartáshoz kötődnek. Nagyszülei és szülei is ebben a szakmában dolgoztak, ami inspirálta őt is, hogy visszatérjen ehhez az életformához. A nyugalom és a béke vágya mellett hatalmas felelősségtudat hajtotta, különösen azért, mert a gyerekei jövőjéért és egészségéért érzett nagy felelősséget.
Felismerte, hogy az egészségüket legjobban azáltal tudja megvédeni, ha tudja, mi kerül az asztalukra, és ha a fizikai munka során a friss levegőn mozgatják meg Őket. Az önellátás életforma lett számukra, ezért vásároltak egy gazdaságot Zselicben, és átköltöztek a gyönyörű vidékre. Ahogy egyre jobban összehangolódtak a természettel, úgy fordultak egyre inkább Istenhez is. Számukra Isten adja az álmokat és segít azok megvalósításában, és a nehézségeken végig segítségükre van.
Az egészségügyi szempontok mellett nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre is. Nemcsak a vegyszermentes gazdálkodásban hisznek, hanem a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásánál is odafigyelnek az egészségre. A Biokontroll Hungary Kft minősíti és ellenőrzi a termékeiket.
Gazdaságukban közel tíz hektáron gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek, mindig az egészséges élelmiszerek előállítására összpontosítva. Különleges termékekkel is kiegészítik kínálatukat, például céklából, sütőtökből és más gyümölcsökből készült termékekkel.
Az egészséges élelmiszerek előállítása mellett, mindig igyekeztek valami különlegesét, valami egyedit is készíteni a vásárlóik számára. Így születettek meg nálunk a lekvárok és klasszikus gyümölcslevek mellett például a cékla-répa-almalé, az alma-sütőtöklé, az almaliszt, az almalisztből készült mézeskalács, mely egy nagyon finom, glutén, laktóz és tejmentes sütemény, a csicsóka liszt, a különféle gyümölcssajtok.
Nagyon sok közös gondolkodás, és kutatómunka előzte meg a legújabb termékfejlesztésüket is. Mindenképpen olyan termékekben gondolkodtak, melyben a feldolgozás során meg tudták őrizni a gyümölcsök és a zöldségek vitamintartalmát. Így készítenek 50 fokon, egy különleges eljárással lekvárokat, és sűrítményeket.
A gazdaságban mindenki szorgosan dolgozik, és mindent megtesznek azért, hogy a legjobb minőségű termékeket kínálják vásárlóiknak. A jövőben tervezik új termékek bevezetését és a már meglévők fejlesztését, mindig a minőségre és az egészségre fókuszálva.
Jelenleg két lányával együtt látják el a gazdaságot, és mindennapjaikat az egészséges és fenntartható életmód iránti elkötelezettség vezérli.
Szerző: sonline.hu
Fotó: Tardi Csaba