MiKenyerünk a Dunakanyarban

2024. 02. 17., szo – 06:56

Annamari és Zoli 12 éve kezdték a kenyér, kalács és péksütemények készítését a Naszály hegy lábánál. A Friss péksütemények mellet korábban kecske sajtot is készítettek a saját háztáji gazdaságukban.

Kosdon a Naszály hegy lábánál, gyönyörű környezetben a Duankanyar kapujában található kis gazdaságuk, ahol mindig kaphat a Hozzájuk látogató pár kedves szót és akár az állatokat is meg lehet simogatni.

Annamari és Zoli célul tűzték ki, - már a kezdetekkor -, hogy adalékmentes régi Erdélyi hagyományok szerint készítik termékeiket. És, hogy hogyan? A termékek saját alapanyagból készülnek, (saját búza, tej, saját tojás, saját gyümölcs) és amit nem tudnak maguk előállítani azt is termelő kollégáktól szerzik be. A kenyeret több féle módon készítik. Megtalálható a kovászos és kelt tésztás termékek kínálatukba, amiket természetesen mindig frissen készítenek el. A tésztát is a sütés napján készítik elő, gyúrják, dagasztják, szakajtják és formázzák. A péksütemények alapja kelt tészta, és a további technológia megegyezik a kenyér készítés eljárásával. A kakaóscsigához holland kakaót használnak. Egyedi kérések esetén készítenek cukormentes kalácsot, rozskenyeret, teljes kiőrlésű kenyeret. Normál, jó minőségű paraszti pék áru készítése a cél. A repertoárban korábban megtalálható voltak a sajtok: gomolya, kultúrával trappista jellegű sajtok, krémsajtot.  Bár ideiglenesen nem készítenek tejtermékeket, de a lehetőségük megvan a folytatásra.

Borbély Anna Mária és Varga Zoltán termékeit Vácon a Püspöki Gazdapiacon és Nagymarosi termelői piacon lehet megtalálni, de természetesen helyben, háztól is lehet vásárolni tőlük. Korábban házhoz szállítást is vállaltak, de jelenleg csak Kosdon ahol élnek van lehetőségük ezt a szolgáltatást teljesíteni.

Továbbra is céljuk, hogy minél szélesebb körben tudják megmutatni termékeiket, hogy mindenki megismerje a régi hagyományokra épülő Erdélyi parasztkenyeret és péksüteményeket. Kerüljön az asztalokra minőségi élelmiszerek. Nem gasztronómiai különlegességet készítsenek, hanem elérhető, egészséges mindennapi kenyeret tudnak előállítani mások számára. Laktató és tápláló. Alapanyagban tartalmas és lélekben feltöltött termékek.

 

Szerző: Fieszl Csaba
Fotó: amikenyerunk.hupont.hu