A festői zempléni faluban, Komlóskán járunk. Tokaj-Hegyalja szívében, gyönyörű erdők veszik körül ezt a mintegy 250 lelkes települést. Itt él a Haluska család, akik szívvel-lélekkel készítik termékeiket.
A családfővel, Haluska Istvánnal beszélgettem.
Hogy indult a Ti történetetek?
A "Haluska Szörp" családunk vállalkozása.
A szörpkészítés gondolata 2011-ben fogalmazódott meg, egy nyár végi délutánon, mikor feleségem éppen családunk részére készítette a szeder szörpöt.
Rá három évvel, sikerült megvalósítanunk egy kis feldolgozó üzemet szülőfalumban és egyben lakhelyünkön, Komlóskán.
Ez a kis közösség mely a Zemplén szívében nem egészen 250 lelket számlálva igyekszik fennmaradni az utó kor számára, támogatva viseli törekvésünket.
Mi az üzenete a munkátoknak, mit szeretnétek még közvetíteni?
Munkánkkal, egy olyan terméknek, és mára már termékcsoportnak próbálunk teret adni, ami méltó ezen érintetlen táj és környezet hírnökének.
A receptúrákkal az ősi hagyományokat tisztelve, a gyümölcs valódi ízét visszaadva készítjük termékeinket. A gyártásnak feleségem oszlopos tagja és természetesen három kiskorú gyermekem, akikre egyelőre a kóstolás feladata jutott.
A Zempléni hegyvidék természetességét visszük el otthonába Komlóskáról, a
Haluska Szörpüzemből
Mitől más a ti termékcsaládotok?
Termékeinket, a Zemplén napsütötte lankáin a NATURA 2000 természetvédelmi oltalom korlátozásai miatt, hagyományos növénytermesztési technológiákkal gondosan termesztett gyümölcsökből készítjük Komlóskán. Ezen kiváló minőségű gyümölcsök mellet vadon termő gyümölcsök is kerülnek feldolgozásra, így kuriózumok is kerülnek a palackokba töltve.
Mivel a valódi ízeket, a gyümölcsöknek a varázsát szeretnénk megmutatni, minden termékünk finoman rostos kivitelben készülnek.
A gyümölcsök harmonikus és egyedi íz világának megőrzését tanúsítja esetenként az évjáratok megjelenése.
Odafigyeltek a természetességre, az egészséges megvalósításra?
Termékeinkben nem található tartósítószer, hozzáadott színezék vagy adalék anyag, az ízekért, illatokért és színekért a felhasznált gyümölcs a felelős. Édesítő anyag tekintetében az akácméz kerül előtérbe, mely méltó természetes édesítőszere e prémium termékeknek.
A termékek forgalmazásán kívül van más tevékenységetek is?
Az élelmiszeripari tevékenységünk mellett, mezőgazdasági tevékenységgel is foglalkozunk. Komlóska és Erdőhorváti községhatárban erdő, illetve gyepterületekkel rendelkezünk. Erdőterületeinket a fenntarthatóság jegyében, örökerdő üzemmódban kezeljük, szem előtt tartva a gazdasági érdek mellett a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásukban való elősegítését. Két erdőrészlet esetén készítettem egy klímaadoptációs tervet is, a WWF Magyarország jóváhagyásával, mely a téma iránt érdeklődőknek segítséget nyújthat az éghajat változást követően is teljes funkcióit betöltő Zempléni erdőkép elérése érdekében.
Kimagasló természeti értékekkel rendelkező gyepterületeinket az egyik legősibb, - a Zemplénben már kihaló félben lévő-, módon, juh legeltetéssel hasznosítjuk. Családunk tenyészetében az anyajuhok az itt termett gyógynövényeket legelve, az illatos hegyi szénától kikerekedve nevelik bárányaikat, mellyel a piacon egy újabb prémium terméket képviseltetünk.
Mik a jövőbeni elképzeléseitek, hová szeretnétek tovább fejlődni?
Jövőbeni elképzelésünk, hogy tovább folytatjuk az általunk képviselt minőségi termékek előállítását. Az előállítás mellett, pedig közelebb hozzuk a fogyasztót termékeinkhez. Megkeressük a tudatos vásárlót, lehetőség szerint közvetlen módon. Webáruházunk mellett, közvetlen értékesítéssel. Szálláshely kialakításunkkal, szeretnénk Komlóskára hívni a nagyvilágot, hogy betekintést nyújthassunk a zempléni kisfalvak életébe. Tanúbizonyságot adni arról, hogy egy ilyen kis lélekszámú településen, ha nem is olyan hatalmas, de annál inkább, érzelmekben gazdag sikereket érhetünk el.
Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: www.haluskaszorp.hu
Fotó: www.haluskaszorp.hu