Oláh Adrienn kistermelő, Szombathelyen, egy erdő szélén él családjával, ahol a terület adott volt álmai megvalósításához, hogy gyógynövényekkel foglalkozzon. Adrienn a szakmájából adódóan, nagyon jól ismerte a gyógynövényeket, a tisztaság és az arányok megbízható megtartásához nagy segítség volt 15 éves gyógyszertári tapasztalata is.
A teakészítés minden folyamata kézzel készül. Adrienn maga gyűjti, válogatja, szárítja és filterezi a teákat. Az alapanyagok minden esetben vegyszermentes környezetben kerülnek begyűjtésre.
Adrienn alapötletét, hogy kézműves teákat készítsen, a csalán adta. Mint mondja: „A csalán gyógyhatása közismert, de az íze sokakat elriaszt.” Ezért kísérletezni kezdett az ízharmóniákkal, ügyelve a gyógyhatások összhangjára.
A tea neve szójáték is, hiszen az OLAD HERBA nemcsak Szombathely egyik városrészére utal, hanem Adrienn nevének kezdőbetűit is jelenti.
Az étrend-kiegészítővé minősített teakeverékei nemcsak finomak, hanem átgondolt összetételük segít, hogy a legjobb formánkat nyújthassuk minden napszakban.
Így jött létre a Napkelte, amely egy reggeli tea, immunerősítő jellegű teakeverék (csalán, bodza, menta, fahéj).
Majd a Szieszta, egy déli tea, mely főként kamillát tartalmaz - amit az Alföldről gyűjtenek - egy csipet szurokfűve és szegfűszeggel – emésztés és gyomor problémákra javallt.
Az Esti nyugalom, pedig ellazít, és a jó pihenést elősegíti a citromfű, levendula és kamilla összetevőivel.
A teák csomagolása a környezettudatos vonalat követi. A teafilterek klórmentesek, komposztálhatóak.
Adrienn szörpöket is készít, egyik különlegessége a Kamillavirág-szörp, amivel idén a Magyar Ízek Versenyén, arany minősítést, illetve MÍV védjegyet is kapott. A teák pedig ezüst minősítést kaptak.
A gyógynövények gyűjtésének szezonja már május elsejével indul, a kamillavirág gyűjtéssel. Ehhez egy specális kamillaszedő fésűt használnak, amely fából készül, és ennek köszönhetően csak a virág kerül begyűjtésre. Adrienn csak a virágot használja fel, a növény szárat, és levelét nem. A friss virágokból szörp készül, a szárított virágból pedig tea alapanyag.
Még május hónapban elindul a citromfűlevél, mentalevél, oregánó, ami egész nyár végéig szedhető és ezeket a bodza követi, június elejéig-közepéig virágzik. Június végén indul a levendula szezon is. Más időszakban kell gyűjteni a szörphöz a növényt és más időpontban a szárításhoz.
A termékek már bekerültek több gyógyszertár polcaira is, illetve a webshopon is megvásárolható.
Szerző: Sulyok Enikő
Fotó: Sulyok Enikő