Kiss Attila és felesége Zsíros Tünde hat éve döntöttek úgy, hogy Tápiószentmárton határában egy hatalmas területen homoktövis termesztésbe kezdenek. A házaspár gyermekei - Eszter, Barnabás és Nándor - a nevüket adták a családi vállalkozás sikeréhez, vagyis az ESBANA márkanévhez.
Gondolkodtak dióban, mandulában, bodzában, ám miután megismerték a homoktövis termesztésének és felhasználásának rejtelmeit is, úgy döntöttek, hogy belőlük homoktövis termesztő válik majd úgy, hogy feldolgozzák a gyümölcsöt. Így is történt: azóta már rengeteg díjazott termékkel rendelkeznek, ráadásul a hat hektárnyi területtel övék az ország egyik legnagyobb homoktövis-ültetvénye.
Homoktövis
A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő – javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.
Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását.
Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. (Forrás: Wikipédia)
Kiss Attila és felesége Zsíros Tünde vállalkozásának első terméke három éve homoktövis-gyümölcsvelő volt, majd alma-homoktövis gyümölcslé következett, és szép sorban jöttek a lekvárok is. Mindezeket megbízásukból alvállalkozók készítik.
Ellenőrzött körülmények között ökológiai gazdálkodást folytatnak, a leszüretelt homoktövis bio minősítéssel rendelkezik, mely az utolsó grammig az általuk fejlesztett termékekbe kerül.
A tesztelések első alanyai mindig a gyermekeik, Eszter, Barnabás és Nándor. Ők a nevüket is adták a családi vállalkozás sikeréhez, vagyis az ESBANA márkanévhez.
Forrás: Sokszínű Vidék 24
Fotó: facebook/esbana