Egy olyan, 110 éves pálinkafőzdét üzemeltet Reményi Tibor a Kőszegi- hegység lábánál található Velemben, amely egyike volt azoknak a főzdéknek az I. világháború idején, ahonnan a fronton harcoló katonákat látták el pálinkával. Napjainkban a hagyományos pálinkafőzés mellett, teljes körű gyümölcsfeldolgozással állnak a lakosság szolgálatára.
Reményi Tibor őstermelő üzemelteti azt a pálinkafőzdét, amely a Vas vármegyei Velemben található, és idén ünnepli 110. születésnapját. Az első főzet 1913-ban csepegett le az akkori rézcsöveken.
Tibor ragaszkodik a hagyományos, kétszeri lepárláshoz, mint mondja: „a kétlépcsős technológia ízben gazdagabb és hosszú eltarthatóságot biztosít.” A szubalpin klímán érlelt kiváló minőségű hagyományos és erdei gyümölcsök miatt, az itt előállított pálinkának mindig is komoly rangja volt a kisüsti pálinkák között.
Rendszeresen indulnak versenyeken, az első megmérettetésre 2001-ben került sor, az Országos Pálinkafesztiválon, ahol 'Aszalt szőlő' pálinkájával ezüstérmet nyert. Málnapálinkája a VI. Nemzetközi és XIII. Országos Pálinkafesztiválon ezüstérmes lett. Az elismerések sora évről évre bővül, és azóta nincs olyan esztendő, hogy ne kapnának valamilyen díjat a pálinkák.
2012-ben a pálinkafőzde teljes rekonstrukciójára került sor. Üzembe helyezésre került egy tradicionális, magyar hagyományok elvén működő, de a legmodernebb technológiával felszerelt főzőberendezés. Majd 2014-ben a profil bővítése a lakosság jobb kiszolgálása érdekében üzembe helyezésre került egy duplafalú, kalodás keverővel felszerelt lekvárfőző üst is.
Tibor elhivatottságának köszönhetően ma már a térség elismert és megbecsült pálinkafőzdéjévé nőtte ki magát a nagymúltú vállalkozás.
Szerző: Sulyok Enikő
Fotó: Sulyok Enikő