Hazánkban egyre másra látni modern nagyüzemi állattartó telepeket, ahol általában zárt körülmények között, hatalmas fejlesztési összegekből, tömegtermelés folyik. Ennek az ellentéte, a kisüzemi, tanyai állattartás, melynek jó példája, a Ruzsa Község külterületén elhelyezkedő, Borbála Kecskefarm.
A kecsketej feldolgozása kimondottan a kistermelői gazdaságokra jellemző, így a Ruzsa Község külterületén fekvő, Borbála Kecskefarm, egy jó példa erre a tevékenységre. A termékeik élettani hatását, a Szegeden és környékén élők ismerhetik.
A tanyán, a gazdával, Békés Tiborral beszélgettem az indulásról, a kecsketartás és a tejfeldolgozás lehetőségeiről, kihívásairól. Magát a tanyát 2016-ban vásárolták párjával, egy külföldi és egy rövidebb szegedi bérházban eltöltött időszak után. Első nekifutásra hét kecskével kezdték az állattartást és folyamatos tanulás mellett jelenleg 30 anyát számláló állománnyal rendelkeznek. Az elmúlt közel két év számukra is komoly kihívásokkal telt, a dráguló takarmányárak és mostanában, az emelkedő áramdíjak miatt.
Ennek ellenére folytatják a gazdálkodást, melyhez hozzátartozik a napi kétszeri fejés és a tejtermékek készítése. Árusítanak nyers tejet, gomolyát, rövid érlelésű félkemény és hosszú érlelésű sajtokat, krémsajtot és joghurtokat. Ezen termékeket helyben és a szegedi piacokon értékesítik. Jelen vannak a közösségi médiában is. Sikerült forrást elnyerniük, a kisüzemek fejlesztése tárgyú pályázaton, így hűtős autót, sajtkádat és a tejfeldolgozáshoz kapcsolódó eszközöket szerezhettek be, melyek nagy segítséget jelentenek, a kisgazdaság fejlesztésében. Tibor bizakodó a jövőre nézve, mivel további terveik is vannak, melyek megvalósítása még előttük áll.
A kecsketartásra és az állatok tejének feldolgozására, a mai világban kevesen adják a fejüket, ennek ellenére a Borbála Kecskefarm működése és léte is jelzi, hogy ez is egy alternatíva, a vidéki életet választók számára.
Forrás: Békés Tibor
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt