MÉHVIASZ GYERTYA
A méhviasz az évszázados tapasztalatok alapján a legismertebb
és legnemesebb állati eredetű viasz,
melyből a legkiválóbb természetes kozmetikumok
és környezetbarát felületkezelő anyagok készíthetők.
Természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek állítanak elő.
Természetben a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület,
melyek hatása az idő múlásával sem csökken.
A fő összetevők: palmitilsav, palmitoleát, hidroxipalmitát,
valamint alkoholok oleinsavval alkotott észterei
és egyéb palmitátok, nem tartalmaz glicerint.
A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre,
50 g virágporra van szükségük, és 530000 km-t repülnek érte.
A méhviaszból készült gyertyák különböznek a paraffinból készültektől
A méhviasz miatt a lángnak melegebb, sárgásabb színe van.
Olvadáspontja 62-64 °C. 85 °C-nál hevítve színét megváltoztatja.
Lobbanáspontja 204,4 °C. Nincs ismert öngyulladó hőfoka. Sűrűsége 15 °C-on 0,958 - 0,970 g/cm?.
A méhviasz-gyertya lángjának színét a méhviasz betakarításának időpontja is befolyásolhatja.
Más illóolajai viszont relaxáló hatással bírnak.
A méhviaszgyertyákon egy bizonyos idő után oxidréteg alakul ki, ami egyáltalán nem befolyásolja a minőségét.
(Ha ezt el szeretnénk tüntetni, mártsuk a gyertyát kis időre forró vízbe, vagy hajszárítóval fújjuk meg)