Mint gyógynövényt már évszázadok óta ismerik. Sebastian Kneipp (1821-1897) természetgyógyász a fekete bodzát tekintette az egyik legfontosabb gyógynövénynek.
A bodzáról azt mondták „ a vidéki ember gyógyszeres szekrénye” (Ettmueller)
TERMÉS hatóanyagai-flavonoidok :antociamin
-vitaminok: C, A, Bkarotin, E, ….
-ásványianyagok:Vas, Cink, Szelén, magnézium, Kálcium, Kálium, Mangán, Réz,folsav,viburnic sav,AHA sav
TERMÉSE:Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, szerves savakat, cseranyagokat és színezőanyagot.
Magas a kálium, kálcium, magnézium, foszfor tartalma.
A vastartama kiemekedő és a szervezet számára felvehető formában van jelen.
Vitamintartama jelentős és széleskörű.
Antocián tartalma a bogyós gyümölcsök közül a legmagasabb, 5-6000mg/liter (Stéger-Máté 2001),
kiemelkedő szerepet tölt be a szabadgyökök semlegesítésében, ezen keresztül a szervezet antioxidáns védelmében.
Flavonoid tartalma miatt a szervezet ellenálló képességét növeli, az immunrendszert erősíti.
Alkalmas meghüléses betegségek megelőzésére, kezelésére.
A vérszegénység, vashiány ellenszere.
Szíverősítő, fokozza az érfalak rugalmasságát, a magas vérnyomást csökkenti.
Kiválló köhögéscsillapító, tüdőtisztitó.
Isiász, reuma esetén fogyasztása ajánlott
Felhasznált irodalom:
Dr sipos Béla Zoltán: A fekete bodza termesztése
Dr Domonkos János,:Dr sipos Béla Zoltán: A fekete bodza a kozmetik