Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Az akácméz illata akácvirág illatú. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a legtöbb méznél alacsonyabb. Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályisodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon.
A méz kiválóan alkalmazható megfázás, valamint influenza és torokfájás esetén is. Elősegíti a belekben a jótékony baktériumok szaporodását, ezáltal erősíti a bélflórát és az immunrendszert. Közvetlenül a bélből szívódik fel, így kíméli a hasnyálmirigyet, bár ettől függetlenül cukorbetegeknek fogyasztása nem javasolt. Elősegíti a vérképződést, tisztítja a vért, ezáltal frissíti a szervezetet is. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a koleszterinszintet, és bélrák esetén is hatásos lehet.
Külsőleg használhatjuk sebek fertőtlenítésére, gyógyítására. Baktériumölő hatása kiváló, emiatt a szépségiparban is előszeretettel használják, hiszen a zsíros, pattanásos bőr kezelésében is hatékonyan alkalmazható. Emellett puhítja és rugalmassá varázsolja a bőrt.