Az Alisca Borászat a régi hagyományok ápolását és a minőségi borkészítést tűzte zászlajára, a Szekszárd közelében fekvő ókori római táborhely szellemét megidézve minőségi palackos boraik elnevezésével. Szeretnék közelebb hozni a II. század ókori kultúráját a jelen korunk életéhez. Ezt tükrözi jelmondatuk is: „Egy csepp II. század, egy csepp XXI. század.”
„Már az ókori rómaiak – a harc mellett a borok és lakomák mesterei – is tudták, amit mi is tudunk 2000 évvel később: hogy milyen jó a szekszárdi és decsi szőlőhegyen megpihenni, és a napsütötte dombok között elterülő szőlők árnyékában egy csodás harmóniával teli bort kortyolva felidézni a hely szellemét.”
Horváth István a vállalkozás alapítója bár nem borász családból származik, már régóta a szőlész-borász ágazat elkötelezett híve. Felsőfokú tanulmányait agrárterületen folytatta Debrecenben és Gödöllőn, később pedig, már 2015-ben, a Budapesti Corvinus Egyetemen szőlész-borász szakmérnökként végzett. „Itt is igaz az a mondás, miszerint az igazi szakmát munka közben sajátítja el az ember, de a megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba már könnyebb áttenni.” – vallja István.
Termékeik igazi kézműves borok, mely nem egyszerűen annyit jelent, hogy kézi erővel dolgoznak, hanem igyekeznek a régi, hagyományos technikai eljárásokat alkalmazni a borkészítés során. „Eleve kizárólag palackos bor előállítását terveztük, hogy a minőség legyen az első, ne a mennyiség. – meséli István Már az első években is az volt a tapasztalatom, hogy pozitívan fogadják a leendő vásárlók a terméket, én magam pedig nyitott vagyok az építő jellegű kritikákra. Minden évben tanulok valami újat, amit a következő években fel tudok használni.”
István szerint a vásárlók szeretik az új, megnyerő arculatú termékeket megkóstolni, a cél azonban az, hogy visszatérő vásárlóvá is váljon az érdeklődő. Ez már nehéz, mert a piac széles spektrumú, a vásárló pedig gyorsan felejt. Ezért különböző akciókkal próbálják a vásárlókat a borászathoz kapcsolni, például borkóstolókkal melyek segítenek a személyes kapcsolatok megteremtésében is. Rendszeresen tartanak baráti társaságoknak borkóstolókat, ahol meg lehet ismerkedni a termékekkel, és van elég idő egy-egy bor bemutatására.
Az Alisca borászat célja, hogy igazi karakteres borokat tudjanak átadni a vendégnek, mely savak és tanninok harmóniáját jelenti számukra, megidézve benne a szőlő fajtajegyeit. „Célom az, hogy olyan borokat juttassak a vásárlóknak, amikre azt tudják mondani, hogy újra szívesen vásárolnák meg és a jó bor felvidítsa a testünket és a lelkünket.”
„Amiért leginkább hálás vagyok az az, hogy 4 év alatt sikerült egy kis családi gazdaságot létrehozni, minőségi borokat előállítani. Büszke vagyok arra, hogy első bornak egy olyan cabernet franc-t tudtam előállítani, amelyet bátran adhattam oda a barátoknak kóstolni. Nem kellett szégyenkezni miatta. Természetesen hálás vagyok a családomnak, akik támogatása nélkül mindez nehezen tudna működni. Amikor az ember hobbija találkozik a munkával az jó érzés. Ezt kívánom mindenkinek!”
Az Alisca borászat termékei megtalálhatóak facebookon és az alábbi honlapon is. Aki pedig szeretne velük személyesen találkozni és megkóstolni egy csepp történelmet, a héten kezdődő Szekszárdi Szüreti Napokon megteheti.
A vállalkozás honlapja: www. aliscaboraszat.hu
Facebook:https://www.facebook.com/Alisca-Bor%C3%A1szat-Szeksz%C3%A1rd-100683112245604
Szerző: Galambos Petra
Fotó: aliscaboraszat.hu