Tucatnyi variációját készíti a házi tésztának a szőlőskislaki Kocsis Katalin. A fiatal édesanya két éve kezdett el házi tésztákat gyúrni, nyújtani és ma már népes rajongótábora van termékeinek. A tésztához való tojást a saját udvarában kapirgáló tyúkjai alól szerzi be.
Közel ötven tyúk kapirgál jelenleg a fiatal észak-somogyi családanya házának udvarán. A baromfiudvar biztosítja nap mint nap vállalkozása alapanyagát. – Pár éve egy barátnőmmel kezdtem el tésztákkal kísérletezni, s 2020-ban döntöttem úgy, hogy belevágok és gyermekkori tapasztalataimra alapozva megpróbálkozom a gyártásukkal – mondta el a szőlőskislaki édesanya, akinek az eredeti szakmája külkereskedelmi ügyintéző és több évet ledolgozott a vendéglátásban. Kocsis Katalin számára nem volt ismeretlen a tészta készítése, már gyerekkorában is érdeklődve figyelte nagymamáját, aki a nyári konyhában nyújtotta a finomabbnál finomabb metélteket, s később már segített is neki. A fiatalasszony családi házuk emeletén alakította ki saját műhelyét. Ez lett a Tésztakuckó, amely már egyre ismertebb.
Ottjártunkkor metélt készült, magas állványon, fiókokban száradtak a tésztái. – Nagyon fontos a jó alapanyag, teljesen más íze van a tésztának a házi tojásból – magyarázta. – Én réteslisztet használok, de sokan keresik nálam a durum- és a teljes kiőrlésű tésztákat is – tette hozzá. Jelenleg tizenháromféle tésztát készít, amelyek közül a cérnametélt és a csigatészta a legnépszerűbb. Szezonális fűszernövényekből készülnek színes tészták is.
– Hajnalban gyúrom le a tésztát, naponta átlagosan öt kiló készül. Chilis, medvehagymás, petrezselymes és bazsalikomos ízesítésűekkel is kísérletezem – mutatta az élénk színű tésztákat.
Megjegyezte: mivel a gyerekek szeretik a színes ételeket, ezért abban bízik, hogy ők is kedvet kapnak a sárga, zöld tésztáihoz, amelyet a friss fűszernövények színeznek meg.
Kocsis Katalin a fonyódi, boglári és földvári piacon kínálja termékeit, valamint otthonába is több törzsvásárló ellátogat. Budapestre is szállít, egy boltnak és egy cukrászdának adja fel heti rendszerességgel a tésztacsomagot.
– Erőt ad, ha egy vásárlóm jelzi, hogy ízlett neki a tésztám és visszatér hozzám. Mindegyik termékbe beleteszem a szívem-lelkem – mesélte mosolyogva az édesanya. Arról is beszélt, hogy szeretné új tésztákkal meglepni vásárlóit. – A családon tesztelem az újdonságokat – mondta. – A fiam nagyon élvezi, s a férjem is szívesen kóstol, bár a levendulás tészta nem lett a kedvence.
Forrás: Sonline.hu
Fotó: Sonline.hu