A chili fogyasztása mára világszerte növekszik és ez nem véletlen. Nemcsak a növény szépsége (régen dísznövényként termesztették), hanem ínycsiklandó illata és sokrétű ízvilága miatt is egyre többen vonzódnak hozzá. A termésében található kapszaicin, mely az erősségét adja, sokak számára függőséget okoz, így nem múlik el nap, hogy valamelyik étkezés mellé ne fogyasszanak egy kis chilit.
Őshazájában Közép-Amerikában már a gyerekek is rágcsálják- persze nem a legerősebb fajtákat. Széles skálán mozog a chilik fajtáinak ereje és íze, minden chili rajongó megtalálhatja köztük a kedvencét.
Heidt Gáborban 2016-ban kezdett érlelődni a gondolat, hogy saját chili termékeket szeretne készíteni, mert a bolti termékek nagy része nem ízlett neki. Ezek általában túl sósak vagy ecetesek voltak számára. Így pedig éppen a lényeg veszik el, a chili igazi aromája.
Gábor párjával saját gazdaságukban azon dolgozik, hogy a chili paprika sok finom ételbe belekerüljön. A gondolatot tett követte és elkezdtek kísérletezni, különböző íz kombinációkat kipróbálni. Így megszületett a Chili Out márka, a név a Chill Out elnevezésű zenei stílusra reflektáló szójáték.
A kezdeti pár száz üvegből, mára több ezer lett, a repertoár pedig folyamatosan bővült az évek alatt. Az enyhe fűszerezés mellett fontos szerepet kap az extra szűz Oliva olaj és a fokhagyma. Főbb chili fajták, amelyekkel dolgoznak a Cayenne chili (az erek és a szív karbantartója, jót tesz az emésztésnek, gyulladáscsökkentő, energizáló hatású, nem ehetetlenül erős) Jalapeno-, Habanero paprika, a kevésbé erős szószokhoz pedig a Kápia paprika.
Termékeik repertoárja is sokrétű van köztük natúr chilikrém, harissza chilikrém, fokhagymás-gyömbéres chilikrém, zöldfűszeres chilikrém, fokhagymás chilikrém, chili-vöröshagyma savanyúság, és jalapeno savanyúság.
A Chili Out termékek a magvetéstől a csomagolásig kézműves körülmények között készülnek, adalékanyagok, vegyszerek nélkül. A tartósítás hőkezeléssel történik.
Munkájukról és termékeikről bővebben az alábbi linken olvashatnak:
https://www.facebook.com/chiliszosz/
Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Heidt Gábor