A Makói Járásban fekvő, Földeák településen él Molnár Szilvia és családja, akik komoly és felelősségteljes vállalkozásba kezdtek akkor, mikor „mentes” sütemények készítését és árusítását tűzték ki célul. A sütemények, először a családban élő, és gluténmentes étrendet folytató gyermek számára készültek, de hamarosan kiderült, hogy ez egy olyan hiánypótló szegmens, melyre nagy igény mutatkozik.
A glutén, laktóz, tej, tojás és/vagy cukormentes sütemények receptjei 10 éve tartó, folyamatos kísérletezés és fejlődés eredményeként jöttek létre. Mindezt úgy, hogy Szilviának, eredetileg nem is volt cukrász végzettsége, azt később szerezte meg. A vállalkozás működtetéséhez, folytatásához szükséges tudást és gyakorlatot, saját erőből, kíváncsiságból, a saját cukrász műhelyükben sajátította el. Az édes és sós süteményeket, tortákat megrendelésre a vevő kérésének megfelelően készíti, sokszor nincs is két egyforma sütemény. Odafigyel az összetevőkre, így az elkészült termékek, nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert és adalékanyagot, ellenben például a gyümölcsös sütemények, valódi gyümölcsből készülnek, kizárólag természetes adalékok hozzáadásával.
Szeged közelsége miatt, több ottani cukrászdába szállítanak, részt vesznek a szegedi Bödön piacon, ahol kizárólag kézműves élelmiszereket és termékeket árusítanak. Ezen felül, a közeli településekre, Hódmezővásárhelyre, Makóra is kiszállítják termékeiket.
A vállalkozás nem működne a család segítsége nélkül. Szilvia férje a számlázással, kiszállítással, gyermekei a közösségi médiában létrehozott, saját oldala frissítésével foglalkoznak, így megvalósul a családi munkamegosztás.
Jelenleg fejlesztéseket terveznek, mert kinőtték a cukrászműhelyt, illetve új konyhatechnológiai berendezésekre is szükségük van, így bíznak abban, hogy lesz lehetőségük mindezeket megvalósítani.
A mai világban, még mindig nehéz helyzetben vannak azok, akik valamilyen ételallergiával küzdenek, számukra nem mindennapos, hogy elfogyasszanak egy finom tortát vagy krémest. Ezért is fontos minden olyan kezdeményezés, vállalkozás, mint amilyen a SütiFree, ahol az összes finomság, „mentes”, így az érzékenyek számára is elérhetők a mindenki által szeretett sütemények, desszertek.
Forrás: Molnár Szilvia, facebook.com/sutifree
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: facebook.com/sutifree