Kikapcsolódás a Bakony és Vértes ölelésében

2021. 09. 08., sze – 16:07

Pihenés, nyugalom, bor és gasztronómia felsőfokon. Ezt nyújtja a Csákberényi Sáfrán pince családi borászata az ide látogatóknak a Bakony és a vértes ölelésében. Idilli környezetben, kitűnő borokkal várja a vásárlókat ez a nagy hagyományokkal rendelkező pincészet.

Csákberény a Vértes és a Bakony hegység között fekvő település. Területe már a kőkorszakban is lakott terület volt. Az ősrégi község határa gazdag régészeti emlékekben.  A római korból épületeteket, köztük stukkós és freskós fürdőmaradványokat, valamint feliratos sírköveket tártak fel itt. A település a szőlőtermesztéshez kedvező termőhelyi adottságokkal rendelkezik. Az orondi és az öreg-hegy szőlő területein déli fekvése és jó klímája miatt kitűnő borok alapanyagai teremnek. A községből Csókakő felé vezető kék négyszög turistaút az Orondi szőlőhegyen vezet át, mely az Ezerjó borút legszebb része. A szomjas vándorok rendelkezésére állnak az Orondi hegyi présházak gazdái.

A Sáfrán pince családi borászat minőségi borokkal, szíves vendéglátással várja a csákberényi Ezerjó Borútra érkezőket. A családias hangulat filozófiája megmutatkozik nemcsak a mindennapokban, a borról és borkészítésről alkotott elképzeléseik és természetesen vendéglátásunk stílusában is. 

A Móri Borvidék része Csákberény, ahol már a 9. századtól foglalkoztak őseink szőlőműveléssel. Így a Sáfrán borászatban őseik nyomán, de korszerű technológiával dolgoznak. Boraik minőségét a borversenyek eredményei, vendégiek elégedett visszajelzései igazolják.

A Sáfrán család öt hektár szőlőterületen gazdálkodik a Vértes lankáin, területeik mindegyike Csákberényben található. Borválasztékukat viszonylag széles szortiment jellemzi, így mindenki megtalálja pincéikben a neki legkedvesebb zamatvilágú bort.

Sok fajtával dolgoznak, kísérleteznek, így megtalálható a Generosa, Ezerjó, Zenit, Rajnai rizling, Olaszrizling, Chardonnay, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Tramini, Kékfrankos és Merlot is. Büszkék a számtalan borversenyen elért eredményeikre.

Boraik nagy részét saját termesztésű szőlőből készítik, vásárlás esetén pedig kiemelten figyelnek a szőlő minőségére. Céljuk a szőlőtermesztés és a borkészítés során a valódi minőségre való törekvés hangulatos, családias környezetben. Modern, reduktív technológiákkal könnyed, friss és üde borokat készítenek.

Számtalan lehetőséget és programvariációt kínál a pince, legyen szó családi-baráti eseményekről, céges programról. Standard borkóstoló programok mellett ínycsiklandó házias és környékbeli falatokkal várják a vendégeket és szívesen segítenek akár egész napos program összeállításában is.

A falusi turizmus megteremtése fontos a Sáfrán család számára ezért az orondi szőlőhegyen hangulatos vendégházukban várják a pihenni vágyókat. Vendégházuk 6 fő elszállásolására alkalmas, két szobával, szobánként különálló fürdőszobával, közös konyhával.

A Sáfrán pincészet magában hordozza a családi munka bensőségét, és a profi XXI. századi borkészítés innovációját. Könnyű szórakoztató fiatalos boraik magukban hordozzák a szőlő iránti alázatot. 

Szerző: Molnár Tamás
Fotó: Molnár Tamás