Kézműves Chili Különlegességek a természettől

2024. 09. 21., szo – 10:32

A chili fogyasztása világszerte egyre népszerűbbé válik, és ez nem véletlen. A növény nemcsak esztétikai vonzerejével—hiszen korábban dísznövényként is ismerték—hanem csábító illatával és gazdag ízvilágával is magára vonzza az embereket. A termésben található kapszaicin, ami a chili csípősségét adja, sokak számára ellenállhatatlan, így szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülne az asztalra valamilyen formában.

Közép-Amerikában, a chili származási helyén, még a gyerekek is szívesen fogyasztják—természetesen a kevésbé erős változatokat. A chilik erőssége és íze rendkívül változatos, így minden rajongó megtalálhatja a neki leginkább tetsző fajtát.

Heidt Gáborban 2016-ban fogalmazódott meg az ötlet, hogy saját chili termékeket kellene előállítania, mert a bolti változatok íze nem nyerte el a tetszését. Számára ezek gyakran túlságosan sósak vagy ecetesek voltak, ami miatt úgy érezte, elveszik a chili valódi ízvilága. Gábor és párja saját farmjukon azon dolgoztak, hogy minél több finom ételhez felhasználják a chili paprikát. Az ötletet hamarosan tettek követték, és elkezdtek kísérletezni különböző ízkombinációkkal. Így született meg a Chili Out márka, amelynek neve egy szójáték a Chili Out zenei stílusra utalva.

Az induláskor néhány száz üveg készült, de mára már több ezer terméket állítanak elő, és a kínálat folyamatosan bővül. Az enyhe fűszerezés mellett nagy hangsúlyt fektetnek az extra szűz olívaolaj és a fokhagyma használatára. A legfontosabb chili fajták, amelyekkel dolgoznak, a következők: Cayenne chili (amely jótékony hatással van az erekre és a szívre, segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és energetizáló hatású, de nem túl erős), Jalapeno és Habanero paprika, valamint a kevésbé csípős szószokhoz a Kápia paprika.

Termékeik között megtalálhatóak a natúr chilikrém, a harissza chilikrém, a fokhagymás-gyömbéres chilikrém, a zöldfűszeres chilikrém, a fokhagymás chilikrém, a chili-vöröshagyma savanyúság és a jalapeno savanyúság. A Chili Out termékek a vetéstől a csomagolásig kézműves módszerekkel, adalékanyagok és vegyszerek használata nélkül készülnek, a tartósítást pedig hőkezeléssel oldják meg.

A Chili Out márka a chili iránti szenvedély és a minőség iránti elkötelezettség jegyében született, kézműves termékeikkel pedig minden ínyenc megtalálhatja a számára tökéletes ízvilágot.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: facebook.com/chiliszosz