Pálinka köztársaság

2024. 08. 31., szo – 06:47

A cefrekészítés és a pálinkafőzés egy külön mesterség, bár hazánkban úgy, mint a focihoz, ehhez is mindenki ért. Akadnak azért olyan szakemberek, akik nemcsak, hogy tanulták és évről-évre a gyakorlatban is űzik, a hungarikumnak számító minőségi magyar pálinka készítését, emellett a fogyasztását is népszerűsítik.

Magyarország pálinka nagyhatalom, mármint a pálinka készítésében és fogyasztásban bizonyára! A kérdés csupán annyi, hogy a kis hazánkban leszüretelt gyümölcsből készített cefre, majd az abból elkészülő pálinka, mekkora hányada készült odafigyeléssel, szakértelemmel, mely alapvető feltétele, a minőségi italfogyasztásnak? Erre nem most fogom megadni a választ!

Ellenben mindig öröm találkozni és megismerni, a témához valóban értő, képzett pálinkamestert, aki napi szinten benne van a megfelelő gyümölcs beszerzésében, a jó cefre és a minőségi pálinka elkészítésében. Ilyen a számtalan díjjal rendelkező, szentesi Hatos – Szekander Ferenc, aki Hatos Pálinka néven forgalmazza gyümölcs párlatait.

Több mint 20 éve, hobbi szinten kezdődött a pálinkafőzés és folyamatos tanulás és tapasztalatszerzést követően, hozta létre saját márkáját. A gyümölcspálinka gyártó szakmával, pálinkabíráló, majd a jövedéki ügyintéző képzettséggel is rendelkezve, elmondhatja magáról, hogy átlátja a rendszert. De számára is kihívást jelentett főzet és főzet között különbséget tenni, megismerni az egyes gyümölcsfajták egyedi jellemzőit. Még nehezebb kihívást jelent a minőségi pálinkafogyasztás szemléletének elfogadtatása annak érdekében, hogy a pálinka elfogyasztása „élményt és ne fájdalmat” jelentsen!

Készít pálinkát gyakorlatilag az összes ismert gyümölcsből, mint almatermésűek, csonthájasok, bogyós gyümölcsök, faeper, bodza, kökény, melyek nagy részét Szentesről és környékéről szerzi be. Több éves rutinja van a pálinkakóstolók és vacsorák szervezésében is, melyek jó alkalmat adnak az egyes gyümölcspálinkák megismerésére. Jelenleg akad néhány nehezítő tényező, úgymint a magánfőzés szabályai, a gyümölcs és az energia, jelentős drágulása, melyek nem kedveznek a hivatalos, kereskedelmi főzők tevékenységének. Persze továbbra is él egy negatív sztereotípia is, mégpedig a „bolti” pálinka rovására. Ennek ellenére örülök, hogy bepillantást nyertem, egy kisüzemi, kézműves pálinka szentélybe, annak működésébe, mert igenis tenni kell a minőségi alkohol fogyasztás népszerűsítéséért.

A Hatossal biztosan élmény lesz a gyümölcspálinka fogyasztása, mert minden egyes üvegben benne van, a minőségi alapanyagon túl, a szakma szeretete és a kíváncsiság, a lehető legjobb minőség elérésére.

Szerző: Benkő Zsolt

 

Forrás: Hatos - Szekander Ferenc, www.palinkakoztarsasag.hu
Fotó: www.palinkakoztarsasag.hu